Grip op het gedrag van jouw hond!

Wat moet ik doen als mijn hond blaft en trekt aan de lijn?

Hond blaft en trekt aan de lijn

Het is een vervelend gevoel als je hond blaft aan de riem naar andere honden. Het zorgt ervoor dat je tegen de wandelingen gaat opzien. Je kunt jezelf ook schamen voor het gedrag van jouw hond.

Hier zijn een paar tips die je kunt proberen om dit gedrag te verminderen:

1. Onderzoek waarom jouw hond blaft

Onderzoek de reden achter het blaffen: honden kunnen om verschillende redenen aan de riem blaffen, zoals angst, opwinding, territoriaal gedrag, of omdat ze willen spelen. Probeer te achterhalen wat de trigger is voor het blaffen van je hond. Ook dien je altijd de randvoorwaarden mee te nemen van jouw hond. Hoe gaat het eigenlijk met hem? Niet zelden ontdekken we dat we ook nog aan andere wieltjes moeten draaien tijdens het eerste intakegesprek van het blaffen aan de lijn traject. Het blaffen aan de lijn neemt vaak al voor een gedeelte af als we alles hebben uitgespit samen.

2.Krijgt jouw hond voldoende uitdaging?

Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie: soms kan overmatig blaffen voortkomen uit verveling of overtollige energie. Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt door regelmatig langere (snuffel!)wandelingen te maken. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om mentale stimulatie te bieden, zoals zijn voer uitstrooien in het gras. Maar… ook hier weer: regelmatig kom ik ook bij mensen thuis waarvan de hond juist teveel doet op een dag. Deze honden kunnen niet meer “uit”. Zorg er dus voor dat het schema bij jouw hond en bij jou past.

3. Werk aan de basis training

Werk aan gehoorzaamheidstraining: Training kan helpen bij het beheersen van het blaffen. Zorg ervoor dat je lekker thuis bezig gaat met het trainen van een aantal commando’s. Zo leer je samenwerken en ga je meer verbinding aan samen. Ook zorgt dit ervoor dat je het hoofd van de hond weer lekker ‘aan’ zet. Oefen deze commando’s tijdens wandelingen, zodat je hond leert zich te concentreren op jou in plaats van op externe prikkels die tot blaffen kunnen leiden.

4. Gebruik beloningen!

Beloon gewenst gedrag. Zorg ervoor dat je hond leert dat het zien van een andere hond juist iets fijns is. Als je exact op het juiste moment de hond beloont kun je langzaam aan steeds meer ernaar gaan toewerken dat hij links of rechts naast je komt lopen op het moment dat je een hond tegenkomt. Ook leer je de hond dat hij aandacht voor jou moet hebben in plaats van bij de hond. Vermijd schreeuwen, straffen of negatieve reacties, omdat dit het blaffen veel erger kan maken.

5. Zoek op tijd professionele hulp

Ik zie heel vaak dat mensen veel te lang aanmodderen. En dat is zo ontzettend jammer… Hoe vaker de hond het blaffen kan oefenen, hoe meer het gedrag toeneemt. Ook als je het op de foute manier aanpakt loop je een groot risico het probleem te verergeren. Als het blaffen aanhoudt ondanks je inspanningen, dan zit je niet op de juiste weg. Overweeg dan om mij als hondengedragsdeskundige in te schakelen. Ik geef je de juiste handvatten en tools zodat je niet nog verder van huis raakt. Het blaffen aan de lijn traject is hier speciaal op ingericht.

De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult. Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen.

Stuur ons een bericht!

Vragen of hulp nodig? Wij zijn er om te helpen.