Grip op het gedrag van jouw hond!

Waarom blaft een hond?

Hond blaft aan hek

Honden blaffen naar andere honden om verschillende redenen, die zowel instinctief als gedragsmatig kunnen zijn. We kennen namelijk verschillende soorten blaffen met elk hu eigen doel.

Het is belangrijk te herkennen welke blaf bij welke emotie hoort. Omdat de training om hierop aangepast dient te worden. Een hond die blaft vanuit angst krijgt een ander behandelplan als een hond die blaft omdat hij gefrustreerd is.

De blaffen die we kennen zijn bijvoorbeeld: frustratieblaf, waarschuwingsblaf, waak- en verdediging blaf, spelblaf, angstblaf, aandachtsblaf.

Hier zijn een paar mogelijke redenen waarom een hond naar een andere hond kan blaffen:

  1. Communicatie: Blaffen is een manier voor honden om met elkaar te communiceren. Het kan dienen als een vorm van begroeting, waarschuwing of territoriale aanduiding. Door te blaffen kunnen ze informatie uitwisselen en hun intenties kenbaar maken aan andere honden.
  2. Territoriale verdediging: Honden zijn territoriale dieren en kunnen blaffen als ze andere honden in de buurt van hun territorium opmerken. Dit kan een manier zijn om potentiële indringers af te schrikken en hun territorium te beschermen.
  3. Angst of onzekerheid: Sommige honden blaffen naar andere honden uit angst of onzekerheid. Dit kan voorkomen wanneer een hond zich bedreigd voelt of ongemakkelijk is in de aanwezigheid van andere honden. Het blaffen kan een manier zijn om afstand te creëren of de andere hond weg te jagen. Het lijf is hierbij gespannen.
  4. Spel en opwinding: Honden kunnen ook blaffen als ze opgewonden zijn of willen spelen. Dit type blaffen is meestal energiek en vrolijk van aard, en kan worden gezien wanneer honden elkaar uitdagen voor een spelletje. Het lijf is hierbij ontspannen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke hond uniek is en dat er verschillende factoren kunnen bijdragen aan het blaffen naar andere honden. De context en individuele eigenschappen van de hond kunnen een rol spelen bij het interpreteren van het gedrag.

Als je merkt dat je hond frequent en overmatig blaft naar andere honden, kan het nuttig zijn om onze hulp in te schakelen om je te helpen dit gedrag beter te begrijpen en aan te pakken.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult.

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.