Grip op het gedrag van jouw hond!

Wat doe je tegen het puppybijten?

Puppy bijt

Puppy’s kunnen soms veel bijten, wat zowel vervelend als zorgwekkend kan zijn voor hun eigenaren. Het is belangrijk om te begrijpen dat bijten een normaal gedrag is voor puppy’s, omdat het een deel is van hun leerproces en ontwikkeling. Ze verkennen de wereld om hen heen en leren hoe ze moeten communiceren met hun mond.

Toch neemt het niet weg dat het puppybijten enorm vervelend en pijnlijk kan zijn. Een pup kan echt hard bijten met hun vlijmscherpe tandjes. Maak jij je zorgen omdat jouw puppy bijt?

Er zijn echter manieren om dit bijtgedrag onder controle te krijgen en je puppy te leren hoe hij op een acceptabele manier kan spelen en omgaan met mensen. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen:

  1. Geef duidelijke grenzen: Leer je puppy dat bijten ontoelaatbaar gedrag is. Zodra je puppy begint te bijten, stop dan direct met spelen en geef een korte, maar duidelijke onderbreking. Gebruik een kalme en consequente stem om te laten merken dat het bijten niet gewenst is.
  2. Afleiding en alternatieve speeltjes: Zorg ervoor dat je puppy voldoende alternatieve speeltjes en kauwbotten heeft om op te bijten. Als je merkt dat je puppy begint te bijten, leid hem dan af met een speeltje dat geschikt is voor kauwen. Beloon hem wanneer hij op het speeltje kauwt in plaats van op je handen.
  3. Sociale interactie: Zorg ervoor dat je puppy voldoende sociale interactie heeft met andere puppy’s en goed opgevoede volwassen honden. Tijdens het spelen met andere honden leren puppy’s sociale vaardigheden en leren ze op een speelse manier hoe ze zachtjes kunnen bijten zonder te verwonden.
  4. Voldoende beweging en mentale stimulatie: Zorg ervoor dat je puppy voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Een vermoeide puppy zal minder behoefte hebben om te bijten uit verveling of overtollige energie. Maar.. let op: er is een dunne lijn tussen oververmoeidheid en onderprikkeling. Zie punt vijf.
  5. Voldoende slaap & rust: is je pup een soort van wilde Piranha? Dan is er juist te weinig slaap en rust! Een puppy heeft veel rust nodig. Een puppy is vaak een anderhalf uur gezellig wakker. Vaak uit zich oververmoeidheid in een soort van drammen / vervelen. Net zoals hoe de kinderen op kop televisie kunnen gaan kijken. 😉 Hou het bij in een schema wanneer de pup zichzelf in de weg zit, dan kun je hem in zijn puppyren leggen bij de eerste tekenen van vermoeidheid. Ik adviseer altijd een puppyren, een bench vind ik persoonlijk te klein en dit is vaak niet wat we later ook nog willen.
  6. Geduld en consistentie: Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn bij het aanleren van goed gedrag. Begrijp dat het tijd kost voordat je puppy volledig stopt met bijten. Blijf consistent met je training en beloon goed gedrag.

Onthoud dat elke puppy uniek is en dat het kan variëren hoe lang het duurt voordat het bijten volledig is afgeleerd. Als je merkt dat het bijtgedrag van je puppy aanhoudt of erger wordt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij mij als hondengedragsdeskundige.

Je kunt altijd gebruik maken van het gedragsconsult, hondenschool puppycursus of privé puppycursus aan huis. Ook hebben we een prachtige online puppycursus!


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis. Ook online kunnen we je goed helpen. Wij hebben diverse cursussen ontwikkeld die je verder kunnen gaan helpen.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult. Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen.

Wil jij meer informatie?

Heb je nog vragen aan mij? Mag altijd!