Over Rianne


Mijn naam is Rianne Otten, geboren in 1982 en ik woon in Ravenstein. Samen met mijn lieve man hebben we drie kinderen. Drie jongens van 12, 10 en 9 jaar jong. Van oorsprong kom ik uit de Achterhoek. Een accentje die je wellicht nog wel terug kan horen.

Als meisje van een jaar of 10 of 11 liep ik al rond te sjouwen met onze hond Lobbes, een zwarte Labrador. Ik werd daar enorm gelukkig van. Als ik terug denk aan mijn jeugd neemt hij een grote rol in mijn herinneringen in. Ik nam hem mee naar het bos, naar het park, naar de beek, naar de zee. Het maakte niets uit. Hij en ik waren een echt team. En hoe ik het heb gedaan toen weet ik niet. Maar hij luisterde enorm goed naar mij. Er was geen kennis bij aanwezig ik deed het allemaal op gevoel. Misschien was dat juist wel mijn kracht.

Het was mijn grote wens om “later als ik groot was” mijn eigen hond te mogen opvoeden. En in mei 2019 was het dan eindelijk zover. Onze lieve Bo kwam bij ons komen wonen. Een Rhodesian Ridgeback reu. Niet de meest makkelijke en meest trainbare hond. Hij daagde me uit om goed te leren trainen, timen, maar ook om naar een andere manier naar honden te leren kijken. Niet op basis van enkel en alleen ‘de baas’ zijn. Want zo wil ik niet met mijn hond omgaan. Geen gedrilde hond. Wel “gewoon” een fijne stabiele huishond. Hem opvoeden doe ik op basis van mijn kennis vanuit de kynologisch* instructeur & honden gedragstherapeut opleiding. Maar ook nog zeer zeker vanuit mijn gevoel.

Vanaf begin 2020 is werkelijkheid geworden waar ik altijd van droomde; met honden (en mensen) mogen werken. Ik heb het roer kunnen omgooien en mijn eigen (h)onderneming op kunnen richten. Het voelt enorm goed écht iets te kunnen betekenen voor mens & dier. Nuchter, praktisch, empatisch, openheid, eerlijkheid en gevoelig zijn woorden die bij mij en mijn onderneming passen. Ik ben dagelijks zo ontzettend dankbaar, trots en blij dat ik van mijn passie mijn werk mag maken. Dat ik mens én hond mag helpen. Dat ik een tolk mag zijn voor de hond. Een luisterend oor zijn voor de eigenaar. Begrip tonen voor als het even niet zo gaat zoals mensen dat hadden verwacht. Want het opvoeden van een hond valt soms echt niet altijd mee.

Hartelijke groet,
Rianne

* met kynologie wordt de studie van de hond aangeduid

Rianne Otten

Opleiding & bijscholing

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en ik geloof niet in één vaste trainingsmethode. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd die qua visie (soms sterk) uiteenlopen. Uit elke trainingsmethode heb ik waarden gehaald die voor mij belangrijk zijn en waar ik in geloof.

MBO 4 dierenverzorging
– specialisme honden & katten
– ik ben in het bezit van het honden- en katten besluit

Kynologisch instructeur
Ik heb mijn kynologisch instructeur certificaat behaald aan de Martin Gaus academie.
In december 2021 hoop ik mijn kynologisch instructeur diploma aan het Annorlunda Campus te behalen.

Honden gedragstherapeut
Ik ben honden gedragstherapeut in opleiding bij het Annorlunda Campus.

Basis opleiding Anniek Winters
Ik heb de basisopleiding doorlopen van hondengedragsdeskundige Anniek Winters. Zij werkt volgens de methode van Cesar Millan.


Praktijkervaring
• Four Winds Police Dog center te Geffen
• Privé hondentrainer Henk van Gaalen te Kilder
• Dierencentrum Achterhoek te Doetinchem

Ik heb mee mogen kijken en veel geleerd bij fijne & deskundige collega’s van:
• Hondenschool ‘DogSkills’ te Puiflijk (Vicky Megens)
• ‘Martin Gaus’ te Son & Breugel (Veronica van Ameijde)
• Hondenschool ‘Dogs2school’ te Nijmegen (Rubia Bakker)

Cursussen, bijscholing en lezingen
Naast het lezen van veel vakliteratuur, heb ik de volgende cursussen en lezingen gevolgd. Uiteraard is dit een doorlopend proces en volg ik jaarlijks bijscholing.

Jaar 2020:
– EHBO bij honden (Martin Gaus academie)
– Ras & gedrag (Martin Gaus academie)
– BAT extra cursus (Service4Dogs)
– Snuffeltuin clinic (Nadieh Cuijten)
– Masterclass module 10 ‘pijnherkenning bij honden’
– Perfect Recall MoVi academie (Amber van Ommeren)
– Perfect recall ProDog challenge
– Deelname instructeurs congres (Annorlunda Campus)
– Online training ‘verbinding met je hond’ (Aniek Wendt)

Jaar 2021
– Lezing ‘de uitvallende hond’ (Monique Bladder)
– ‘Blaffen naar visite’ (Monique Bladder online academy)
– Detectiewerk bij honden (Digidog)
– Lezing de neus van de hond (Argos)
– Bouw & beweging lezing (Kynokien)
– Blaffende honden (Argos)
– 1 daagse workshop ”sociaal leren” (de Roedelmethode)
– Effecten gedrag & gezondheid castratie/sterilisatie hond (Argos)