Hondengedragscoach Rianne Jansen

Hoe leer je een hond iets aan?

hoe leer je gedrag aan bij jouw hond? hond krijgt voertje

Bij Fides hondentraining maken we gebruik van welzijnsgerichte hondentraining. Dat betekent dat wij gebruiken wat wetenschapper Skinner heeft ontdekt: we belonen goed gedrag bij onze dieren zodat het zich herhaald. Op die manier leren we gedrag en een commando bij onze hond aan. We altijd met in ons achterhoofd dat we als gedrag consequent aanwezig is, we gaan afbouwen naar variabel belonen.

Wij blijven in elk geval ver weg van het toedienen van pijn, angst en intimidatie toedienen om onze honden te laten luisteren. Dat heeft niets te maken met hondentraining en dierenliefde in onze ogen.

Het start ermee dat we proberen te voorkomen dat we gedrag laten plaats vinden en vervolgens moeten corrigeren. Want feitelijk zijn wij als hondenbaasjes dan te laat. De hond kan oefenen met het gedrag, legt daarmee neurobanen aan, wat vervolgens een gewoonte wordt.

Daarom leren we altijd de “niet doen aan” en managen we zaken zodat we proberen dat de hond niet de fout in kan gaan. Dus stap 1 is altijd: voorkomen dat een hond ongewenst gedrag kan oefenen.

De basis van alles is: ‘wat wil ik wél dat de hond doet’?

We zijn vaak wat negatief. Grijpen in als de hond ongehoorzaam is en laten het daarbij. Maar stel je eens voor dat ik alleen maar tegen jou ga zeggen wat je NIET goed doet. Dat doet wat met je. Je wordt er onzeker van en het helpt je ook niet. Probeer in plaats daarvan als je hond iets doet het gedrag te stoppen, en vertel je daarna wat je hond WEL zou moeten doen.

Onderstaand nog wat tips over het belonen van jouw hond:

1. Geef zijn voer niet in de voerbak, maar bewaar 1 maaltijd om ermee te belonen.

Vindt jouw hond zijn hondenbrok lekker? (belangrijk!) Geef zijn voer dan eens niet klakkeloos in de bak, maar neem een maaltijd mee tijdens de wandeling. Markeer gewenst gedrag met een speciaal woord dat je niet al te vaak gebruikt (zoals YES of SUPER, TOP), net wat je fijn vindt. Gewenst gedrag kan bijvoorbeeld zijn even naar je kijken, even wachten, netjes naast je lopen. Als je dit gedrag markeert met het speciale woord en beloont, zal het gedrag toenemen.

2. Wissel af in de frequentie van het geven van beloningen maar ook met het type beloning.

Daardoor word je totaal onvoorspelbaar en zal jouw hond het gedrag dat eerder beloond werd nog sterker laten zien. Zorg dat je bijvoorbeeld twee type beloningsvoertjes hebt, maar dat je ook een plakje kipfilet, of bijvoorbeeld hondenworst meeneemt. Je zorgt dat je totaal random en variabel beloont. Dus dan 2x niet, dan 3x brok, dan kipfilet, dan 2x brok, dan 3x niet, etc. Je hond mag gerust zien dat er wat lekkers te verdienen valt. (Enne… wissel ook af met de voertjes. Als jij elke dag paprikachips eet valt het op de duur ook een beetje toch ? ;))

3. zoek ook naar intrinsieke motivatie beloningen

Beloningen hoeven niet altijd voertjes te zijn! Dat kan bijvoorbeeld zijn: mogen zwemmen, mogen spelen, mogen jagen, mogen speuren, etc. Een voorbeeld: als mijn hond netjes aan het begin van een weiland gaat zitten en mij aankijkt, kan ik er wel eens voor kiezen om dit gedrag te bekrachtigen. Ik vind het namelijk super fijn dat hij een soort van toestemming vraagt. Als ik dit gedrag zie kan zijn beloning zijn dat hij konijntjes mag zoeken. Zijn ultieme beloning.

Ga ook voor een hondentraining op basis van respect & vertrouwen.

Probeer niet te grijpen naar correctiemiddelen hoe verleidelijk het soms ook is. Het zorgt ervoor dat jij & jouw hond juist verder uit elkaar groeien in plaats van dichterbij. Niemand vindt het leuk om pijn & angst te moeten voelen. En al helemaal niet bij iemand met wie je dichtbij samen leeft en waarvan je zelfs volkomen afhankelijk bent.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult. Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen.

Wil jij meer informatie?

Heb je nog vragen aan mij? Mag altijd!