Grip op het gedrag van jouw hond!

Mijn hond staart naar andere honden

Hond staart andere honden aan

Een hond kan naar een andere hond fixeren om verschillende redenen:

  1. Onzekerheid: een hond kan fixeren als hij zich om welke reden dan ook bedreigd voelt door een andere hond. Hierbij probeert de hond te bepalen of de andere hond een bedreiging vormt. Vaak gaat dit gepaard met een lage houding, vaak gevolgd door plat liggen. Wat moet jij doen? In elk geval niet naar de andere hond blijven kijken. Want oor je ogen op de prikkel te houden, heb je geen zicht op je eigen hond. Scan dus alleen even kort! en hou je vervolgens bezig met je eigen hond. Ben je vaak al druk genoeg mee. 😉
  2. Opwinding: Het fixeren kan ook voorkomen als de hond opgewonden is. Dit kan gebeuren tijdens het spelen of tijdens het zien van een andere hond waar hij graag mee wil interactie wil hebben. Het lijf is hierbij losjes en ontspannen! Totaal andere soort fixatie dan nummer 2 waarbij het lijf gespannen is, en je vaak ook de haren overeind ziet staan.

Bij passeren zie ik dit staren liever niet en vind ik het altijd belangrijk om het te stoppen. Het is niet netjes en zelfs een tikkel asociaal. Het is voor de andere hond zeer ongemakkelijk om zo aangestaard te worden.

Het kan er ook voor zorgen dat de andere hond agressie in gaat zetten om de afstand tot jouw hond te vergroten. Dit omdat het zeer bedreigend is als iemand je op deze manier intimideert.

Stop om deze reden altijd het fixeren van jouw hond. Of nog liever: voorkom dat hij gaat fixeren. Jouw hond staart niet naar de andere hond omdat hij zich zo comfortabel voelt. Nee, hij doet dit omdat hij tekenen van ongemak ervaart. Het gedrag vind je ook redelijk hoog in de escalatieladder. Een hond gaat niet ineens fixeren, er vindt nog een heel scala aan lichaamstaal van de hond plaats voordat hij gaat fixeren.

Na het fixeren komt vaak platliggen en vervolgens blaffen / of op de andere hond duiken. Beide zijn niet gewenst en behoren niet tot sociaal gedrag. Wil jij weten hoe je dit moet stoppen? In mijn online cursus “help, mijn hond blaft aan de lijn!” ga ik hier uitgebreid op in.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Over de auteur
Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Ik ben uitstekend opgeleid door onder andere Martin Gaus, Annorlunda en Anniek Winters. 

Hondenschool & privé begeleiding
Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis. 

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.