Grip op het gedrag van jouw hond!

Mijn hond gaat platliggen als hij een andere hond ziet

Als je hond plat gaat liggen wanneer hij een andere hond ziet, kan dat verschillende betekenissen hebben. Het is belangrijk om de context en andere signalen van je hond te observeren om zijn intenties beter te begrijpen.

Ongemak of angst

Een mogelijke reden waarom je hond gaat liggen wanneer hij een andere hond ziet, is dat hij zich ongemakkelijk voelt in de situatie of dat hij angstig is. Het is cruciaal om de lichaamstaal en andere signalen van je hond in de gaten te houden om te bepalen of hij zich niet op zijn gemak voelt bij de aanwezigheid van de andere hond. Straf je hond nooit als hij dit gedrag laat zien, maar help hem juist. Hij voelt zich niet oké en je zult een steun moeten zijn voor hem in deze situatie.

Instinctieve reactie

Platliggen kan ook een instinctieve reactie zijn bij honden. Door evolutie hebben honden natuurlijke gedragspatronen ontwikkeld. Wanneer je hond plat gaat liggen, kan het een manier zijn om zichzelf te beschermen of te verdedigen. Het zorgt ervoor dat ze er kleiner en minder bedreigend uitzien voor een potentieel dominante hond. Daarnaast biedt de liggende houding een uitstekend overzicht van de omgeving.

Gedragsvariatie bij honden

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden deze reactie vertonen. Het gedrag kan variëren afhankelijk van de individuele hond, zijn ervaringen, opvoeding en genetische aanleg. Niet alle honden zullen plat gaan liggen in aanwezigheid van andere honden, maar het is een bekend gedragspatroon dat vaak voorkomt. Vaak is de fase hierna dat de hond gaat blaffen aan de lijn naar andere honden.

Let op: het is altijd het beste om een hondengedragsdeskundige te raadplegen voor een gedegen advies op basis van de specifieke situatie en het gedrag van je hond.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Over de auteur
Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Ik ben uitstekend opgeleid door onder andere Martin Gaus, Annorlunda en Anniek Winters.

Hondenschool & privé begeleiding
Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult.

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.