Grip op het gedrag van jouw hond!

Mijn hond staart naar andere honden

Een hond kan naar een andere hond fixeren om verschillende redenen:

  1. Onzekerheid: een hond kan fixeren als hij zich om welke reden dan ook bedreigd voelt door een andere hond. Hierbij probeert de hond te bepalen of de andere hond een bedreiging vormt. Vaak gaat dit gepaard met een lage houding, vaak gevolgd door plat liggen. Wat moet jij doen? In elk geval niet naar de andere hond blijven kijken. Want oor je ogen op de prikkel te houden, heb je geen zicht op je eigen hond. Scan dus alleen even kort! en hou je vervolgens bezig met je eigen hond. Ben je vaak al druk genoeg mee. 😉
  2. Opwinding: Het fixeren kan ook voorkomen als de hond opgewonden is. Dit kan gebeuren tijdens het spelen of tijdens het zien van een andere hond waar hij graag mee wil interactie wil hebben. Het lijf is hierbij losjes en ontspannen! Totaal andere soort fixatie dan nummer 2 waarbij het lijf gespannen is, en je vaak ook de haren overeind ziet staan.

Bij passeren zie ik dit staren liever niet en vind ik het altijd belangrijk om het te stoppen. Het is niet netjes en zelfs een tikkel asociaal. Het is voor de andere hond zeer ongemakkelijk om zo aangestaard te worden.

Het kan er ook voor zorgen dat de andere hond agressie in gaat zetten om de afstand tot jouw hond te vergroten. Dit omdat het zeer bedreigend is als iemand je op deze manier intimideert.

Stop om deze reden altijd het fixeren van jouw hond. Of nog liever: voorkom dat hij gaat fixeren. Jouw hond staart niet naar de andere hond omdat hij zich zo comfortabel voelt. Nee, hij doet dit omdat hij tekenen van ongemak ervaart. Het gedrag vind je ook redelijk hoog in de escalatieladder. Een hond gaat niet ineens fixeren, er vindt nog een heel scala aan lichaamstaal van de hond plaats voordat hij gaat fixeren.

Na het fixeren komt vaak platliggen en vervolgens blaffen / of op de andere hond duiken. Beide zijn niet gewenst en behoren niet tot sociaal gedrag. Wil jij weten hoe je dit moet stoppen? In mijn online cursus “help, mijn hond blaft aan de lijn!” ga ik hier uitgebreid op in.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Over de auteur
Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Ik ben uitstekend opgeleid door onder andere Martin Gaus, Annorlunda en Anniek Winters. 

Hondenschool & privé begeleiding
Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis. 

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.

Mijn hond gaat platliggen als hij een andere hond ziet

Als je hond plat gaat liggen wanneer hij een andere hond ziet, kan dat verschillende betekenissen hebben. Het is belangrijk om de context en andere signalen van je hond te observeren om zijn intenties beter te begrijpen.

Ongemak of angst

Een mogelijke reden waarom je hond gaat liggen wanneer hij een andere hond ziet, is dat hij zich ongemakkelijk voelt in de situatie of dat hij angstig is. Het is cruciaal om de lichaamstaal en andere signalen van je hond in de gaten te houden om te bepalen of hij zich niet op zijn gemak voelt bij de aanwezigheid van de andere hond. Straf je hond nooit als hij dit gedrag laat zien, maar help hem juist. Hij voelt zich niet oké en je zult een steun moeten zijn voor hem in deze situatie.

Instinctieve reactie

Platliggen kan ook een instinctieve reactie zijn bij honden. Door evolutie hebben honden natuurlijke gedragspatronen ontwikkeld. Wanneer je hond plat gaat liggen, kan het een manier zijn om zichzelf te beschermen of te verdedigen. Het zorgt ervoor dat ze er kleiner en minder bedreigend uitzien voor een potentieel dominante hond. Daarnaast biedt de liggende houding een uitstekend overzicht van de omgeving.

Gedragsvariatie bij honden

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden deze reactie vertonen. Het gedrag kan variëren afhankelijk van de individuele hond, zijn ervaringen, opvoeding en genetische aanleg. Niet alle honden zullen plat gaan liggen in aanwezigheid van andere honden, maar het is een bekend gedragspatroon dat vaak voorkomt. Vaak is de fase hierna dat de hond gaat blaffen aan de lijn naar andere honden.

Let op: het is altijd het beste om een hondengedragsdeskundige te raadplegen voor een gedegen advies op basis van de specifieke situatie en het gedrag van je hond.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Over de auteur
Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Ik ben uitstekend opgeleid door onder andere Martin Gaus, Annorlunda en Anniek Winters.

Hondenschool & privé begeleiding
Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult.

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.

Wat doe je tegen het puppybijten?

Puppy’s kunnen soms veel bijten, wat zowel vervelend als zorgwekkend kan zijn voor hun eigenaren. Het is belangrijk om te begrijpen dat bijten een normaal gedrag is voor puppy’s, omdat het een deel is van hun leerproces en ontwikkeling. Ze verkennen de wereld om hen heen en leren hoe ze moeten communiceren met hun mond.

Toch neemt het niet weg dat het puppybijten enorm vervelend en pijnlijk kan zijn. Een pup kan echt hard bijten met hun vlijmscherpe tandjes. Maak jij je zorgen omdat jouw puppy bijt?

Er zijn echter manieren om dit bijtgedrag onder controle te krijgen en je puppy te leren hoe hij op een acceptabele manier kan spelen en omgaan met mensen. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen:

  1. Geef duidelijke grenzen: Leer je puppy dat bijten ontoelaatbaar gedrag is. Zodra je puppy begint te bijten, stop dan direct met spelen en geef een korte, maar duidelijke onderbreking. Gebruik een kalme en consequente stem om te laten merken dat het bijten niet gewenst is.
  2. Afleiding en alternatieve speeltjes: Zorg ervoor dat je puppy voldoende alternatieve speeltjes en kauwbotten heeft om op te bijten. Als je merkt dat je puppy begint te bijten, leid hem dan af met een speeltje dat geschikt is voor kauwen. Beloon hem wanneer hij op het speeltje kauwt in plaats van op je handen.
  3. Sociale interactie: Zorg ervoor dat je puppy voldoende sociale interactie heeft met andere puppy’s en goed opgevoede volwassen honden. Tijdens het spelen met andere honden leren puppy’s sociale vaardigheden en leren ze op een speelse manier hoe ze zachtjes kunnen bijten zonder te verwonden.
  4. Voldoende beweging en mentale stimulatie: Zorg ervoor dat je puppy voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Een vermoeide puppy zal minder behoefte hebben om te bijten uit verveling of overtollige energie. Maar.. let op: er is een dunne lijn tussen oververmoeidheid en onderprikkeling. Zie punt vijf.
  5. Voldoende slaap & rust: is je pup een soort van wilde Piranha? Dan is er juist te weinig slaap en rust! Een puppy heeft veel rust nodig. Een puppy is vaak een anderhalf uur gezellig wakker. Vaak uit zich oververmoeidheid in een soort van drammen / vervelen. Net zoals hoe de kinderen op kop televisie kunnen gaan kijken. 😉 Hou het bij in een schema wanneer de pup zichzelf in de weg zit, dan kun je hem in zijn puppyren leggen bij de eerste tekenen van vermoeidheid. Ik adviseer altijd een puppyren, een bench vind ik persoonlijk te klein en dit is vaak niet wat we later ook nog willen.
  6. Geduld en consistentie: Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn bij het aanleren van goed gedrag. Begrijp dat het tijd kost voordat je puppy volledig stopt met bijten. Blijf consistent met je training en beloon goed gedrag.

Onthoud dat elke puppy uniek is en dat het kan variëren hoe lang het duurt voordat het bijten volledig is afgeleerd. Als je merkt dat het bijtgedrag van je puppy aanhoudt of erger wordt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij mij als hondengedragsdeskundige.

Je kunt altijd gebruik maken van het gedragsconsult, hondenschool puppycursus of privé puppycursus aan huis. Ook hebben we een prachtige online puppycursus!


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis. Ook online kunnen we je goed helpen. Wij hebben diverse cursussen ontwikkeld die je verder kunnen gaan helpen.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult. Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen.

Wil jij meer informatie?

Heb je nog vragen aan mij? Mag altijd!

Waarom blaft een hond?

Honden blaffen naar andere honden om verschillende redenen, die zowel instinctief als gedragsmatig kunnen zijn. We kennen namelijk verschillende soorten blaffen met elk hu eigen doel.

Het is belangrijk te herkennen welke blaf bij welke emotie hoort. Omdat de training om hierop aangepast dient te worden. Een hond die blaft vanuit angst krijgt een ander behandelplan als een hond die blaft omdat hij gefrustreerd is.

De blaffen die we kennen zijn bijvoorbeeld: frustratieblaf, waarschuwingsblaf, waak- en verdediging blaf, spelblaf, angstblaf, aandachtsblaf.

Hier zijn een paar mogelijke redenen waarom een hond naar een andere hond kan blaffen:

  1. Communicatie: Blaffen is een manier voor honden om met elkaar te communiceren. Het kan dienen als een vorm van begroeting, waarschuwing of territoriale aanduiding. Door te blaffen kunnen ze informatie uitwisselen en hun intenties kenbaar maken aan andere honden.
  2. Territoriale verdediging: Honden zijn territoriale dieren en kunnen blaffen als ze andere honden in de buurt van hun territorium opmerken. Dit kan een manier zijn om potentiële indringers af te schrikken en hun territorium te beschermen.
  3. Angst of onzekerheid: Sommige honden blaffen naar andere honden uit angst of onzekerheid. Dit kan voorkomen wanneer een hond zich bedreigd voelt of ongemakkelijk is in de aanwezigheid van andere honden. Het blaffen kan een manier zijn om afstand te creëren of de andere hond weg te jagen. Het lijf is hierbij gespannen.
  4. Spel en opwinding: Honden kunnen ook blaffen als ze opgewonden zijn of willen spelen. Dit type blaffen is meestal energiek en vrolijk van aard, en kan worden gezien wanneer honden elkaar uitdagen voor een spelletje. Het lijf is hierbij ontspannen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke hond uniek is en dat er verschillende factoren kunnen bijdragen aan het blaffen naar andere honden. De context en individuele eigenschappen van de hond kunnen een rol spelen bij het interpreteren van het gedrag.

Als je merkt dat je hond frequent en overmatig blaft naar andere honden, kan het nuttig zijn om onze hulp in te schakelen om je te helpen dit gedrag beter te begrijpen en aan te pakken.


De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult.

Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen. Voorkom erger en zet vandaag nog de eerste stap.

Wat moet ik doen als mijn hond blaft en trekt aan de lijn?

Het is een vervelend gevoel als je hond blaft aan de riem naar andere honden. Het zorgt ervoor dat je tegen de wandelingen gaat opzien. Je kunt jezelf ook schamen voor het gedrag van jouw hond.

Hier zijn een paar tips die je kunt proberen om dit gedrag te verminderen:

1. Onderzoek waarom jouw hond blaft

Onderzoek de reden achter het blaffen: honden kunnen om verschillende redenen aan de riem blaffen, zoals angst, opwinding, territoriaal gedrag, of omdat ze willen spelen. Probeer te achterhalen wat de trigger is voor het blaffen van je hond. Ook dien je altijd de randvoorwaarden mee te nemen van jouw hond. Hoe gaat het eigenlijk met hem? Niet zelden ontdekken we dat we ook nog aan andere wieltjes moeten draaien tijdens het eerste intakegesprek van het blaffen aan de lijn traject. Het blaffen aan de lijn neemt vaak al voor een gedeelte af als we alles hebben uitgespit samen.

2.Krijgt jouw hond voldoende uitdaging?

Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie: soms kan overmatig blaffen voortkomen uit verveling of overtollige energie. Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt door regelmatig langere (snuffel!)wandelingen te maken. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om mentale stimulatie te bieden, zoals zijn voer uitstrooien in het gras. Maar… ook hier weer: regelmatig kom ik ook bij mensen thuis waarvan de hond juist teveel doet op een dag. Deze honden kunnen niet meer “uit”. Zorg er dus voor dat het schema bij jouw hond en bij jou past.

3. Werk aan de basis training

Werk aan gehoorzaamheidstraining: Training kan helpen bij het beheersen van het blaffen. Zorg ervoor dat je lekker thuis bezig gaat met het trainen van een aantal commando’s. Zo leer je samenwerken en ga je meer verbinding aan samen. Ook zorgt dit ervoor dat je het hoofd van de hond weer lekker ‘aan’ zet. Oefen deze commando’s tijdens wandelingen, zodat je hond leert zich te concentreren op jou in plaats van op externe prikkels die tot blaffen kunnen leiden.

4. Gebruik beloningen!

Beloon gewenst gedrag. Zorg ervoor dat je hond leert dat het zien van een andere hond juist iets fijns is. Als je exact op het juiste moment de hond beloont kun je langzaam aan steeds meer ernaar gaan toewerken dat hij links of rechts naast je komt lopen op het moment dat je een hond tegenkomt. Ook leer je de hond dat hij aandacht voor jou moet hebben in plaats van bij de hond. Vermijd schreeuwen, straffen of negatieve reacties, omdat dit het blaffen veel erger kan maken.

5. Zoek op tijd professionele hulp

Ik zie heel vaak dat mensen veel te lang aanmodderen. En dat is zo ontzettend jammer… Hoe vaker de hond het blaffen kan oefenen, hoe meer het gedrag toeneemt. Ook als je het op de foute manier aanpakt loop je een groot risico het probleem te verergeren. Als het blaffen aanhoudt ondanks je inspanningen, dan zit je niet op de juiste weg. Overweeg dan om mij als hondengedragsdeskundige in te schakelen. Ik geef je de juiste handvatten en tools zodat je niet nog verder van huis raakt. Het blaffen aan de lijn traject is hier speciaal op ingericht.

De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.

Ik ben Rianne Jansen, hondengedragsdeskundige en zeer gepassioneerd over mijn vak. Onze hondenschool vind je in Huisseling, vlakbij Ravenstein. We liggen direct aan de snelweg en daardoor zeer goed bereikbaar voor mensen uit Wijchen, Oss en Nijmegen. Ook voor privé hondentraining komen wij in omgeving Wijchen, Oss en Nijmegen aan huis.

Problemen met jouw hond waar je ons voor kunt benaderen: als jouw hond blaft aan de riem, als jouw hond springt tegen visite, als jouw hond veel blaft, als jouw hond moet komen bij het loslopen, voor als jouw puppy veel bijt, of als je anderzijds meer wilt weten over het gedrag van jouw hond in een gedragsconsult. Ik kan je helpen om weer controle te krijgen over de situatie. Vaak is het grootste probleem dat we te lang aanmodderen.

Stuur ons een bericht!

Vragen of hulp nodig? Wij zijn er om te helpen.