Het belonen van jouw hond

Bij Fides hondentraining maken we gebruik van welzijnsgerichte hondentraining. Wij blijven ver weg van correctiemiddelen zoals Gentle Leaders, sliplijnen, schreeuwen en fysiek geweld.

Het fijnste is het dat we proberen te voorkomen dat we gedrag moeten corrigeren. Want feitelijk zijn wij als hondenbaasjes dan te laat. 😉 Daarom leren we altijd de “niet doen aan” en managen we zaken zodat we proberen dat de hond niet de fout in kan gaan.

De basis van alles is: ‘wat wil ik wél dat de hond doet’?

En daaropvolgend ga je dat uitleggen aan de hond. Als de hond fijn gedrag laat zien, en je bekrachtigt dat met een beloning, zal het gedrag zich herhalen. Het levert immers wat op!

Hierbij wat tips die je kunnen helpen bij een positieve hondentraining:

1) vindt jouw hond de hondenbrokken in de bak lekker genoeg (!) om het te zien als een beloning?

Geef zijn voer dan eens niet klakkeloos in de bak, maar neem een maaltijd mee tijdens de wandeling. Markeer gewenst gedrag met een speciaal woord dat je niet al te vaak gebruikt (zoals YES of SUPER, TOP), net wat je fijn vindt. Gewenst gedrag kan bijvoorbeeld zijn even naar je kijken, even wachten, netjes naast je lopen. Als je dit gedrag markeert met het speciale woord en beloont, zal het gedrag toenemen.

2) wissel af in de frequentie van het geven van beloningen maar ook met het type beloning.

Daardoor word je totaal onvoorspelbaar en zal jouw hond het gedrag dat eerder beloond werd nog sterker laten zien. Zorg dat je bijvoorbeeld twee type beloningsvoertjes hebt, maar dat je ook een plakje kipfilet, of bijvoorbeeld hondenworst meeneemt. Je zorgt dat je totaal random en variabel beloont. Dus dan 2x niet, dan 3x brok, dan kipfilet, dan 2x brok, dan 3x niet, etc. Je hond mag gerust zien dat er wat lekkers te verdienen valt.
(Enne… wissel ook af met de voertjes. Als jij elke dag paprikachips eet valt het op de duur ook een beetje toch ? ;))

3) zoek naast voerbeloningen ook eens naar een beloning die dichtbij de intrinsieke motivatie ligt bij jouw hond.

Dat kan bijvoorbeeld zijn: mogen zwemmen, mogen spelen, mogen jagen, mogen speuren, etc. Een voorbeeld: als mijn hond netjes aan het begin van een weiland gaat zitten en mij aankijkt, kan ik er wel eens voor kiezen om dit gedrag te bekrachtigen. Ik vind het namelijk super fijn dat hij een soort van toestemming vraagt. Als ik dit gedrag zie kan zijn beloning zijn dat hij konijntjes mag zoeken. Zijn ultieme beloning.

Ga ook voor een training op basis van respect & vertrouwen.

Probeer niet te grijpen naar correctiemiddelen hoe verleidelijk het soms ook is. Het zorgt ervoor dat jij & jouw hond juist verder uit elkaar groeien in plaats van dichterbij. Niemand vindt het leuk om pijn & angst te moeten voelen. En al helemaal niet bij iemand met wie je dichtbij samen leeft en waarvan je zelfs volkomen afhankelijk bent.

De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Op alle teksten op deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.